Omgeving

Home_Button
Logo_Munsterhoeve
Locatie_Button
Kamers-Button

bed and breakfast "de Munsterhoeve"

Munstergeleen vormt de verbindingskern tussen Sittard en Geleen en heeft ruim 5.000 inwoners. Bij de gemeentelijke herindeling van 1982 werd Munstergeleen definitief toegevoegd aan de gemeente Sittard. Sinds de herindeling van 2001 vormen Sittard, Geleen en Born samen de gemeente Sittard-Geleen. Munstergeleen is een levendig dorp met tal van voorzieningen zoals een eigen basisschool, een eigen sporthal, diverse sportvelden, diverse winkels, een huisartsenpraktijk met een eigen apotheek, een goede busverbinding met Sittard en Geleen, een bruisend verenigingsleven, een prachtig natuurgebied en nog veel meer.

Munstergeleen geniet ook internationale bekendheid vanwege zijn bekende inwoners; Pater Karel die in 2007 door Paus Benedictus XVI in Rome heilig werd verklaard en Rens Blom, wereldkampioen polsstokhoogspringen 2005. Daarnaast was Munstergeleen de plek waar de bekende Oostenrijkse Klostertaler in 2010 hun Nederlands afscheidsconcert hebben gehouden.

De gemeente Sittard-Geleen telt circa 96.000 inwoners en is daarmee na Maastricht met 125.000 inwoners de 2e gemeente van de provincie Limburg. Sittard is een van de oudste steden van Nederland.In Sittard zijn vooral de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, de historische binnenstad met het gezellige marktplein, de Sint-Petrus' Stoel van de Antiochiëkerk (vanaf 1299 kapittelkerk, met een 80 meter hoge toren) en Huize Watersley de moeite waard om te bezichtigen. Daarnaast kan men er nog enkele authentieke boerderijcomplexen en andere historische bouwwerken en kerken bezoeken.

mark Sittard - Bed and Breakfast Munsterhoeve
St. Rosa kapel - Bed and Breakfast Munsterhoeve

Om meer te weten te komen over de stedelijke historie van Sittard is een bezoek aan museum het Domein ook de moeite waard.

In de omgeving van Munstergeleen en Sittard zijn legio bewegwijzerde wandelroutes als ook zeer mooie (grensoverschrijdende) fietsroutes. Verder voert het Pieterpad ook langs Munstergeleen (zie activiteiten en ontspanning).

Sittard - Bed and Breakfast Munsterhoeve

 

Uitstapjes naar andere mooie steden in de buurt:

Maastricht, 25 km, ca. 30 minuten met de auto, ook via openbaar vervoer goed te bereiken.

De stad heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de Romeinse tijd aan het begin van de huidige jaartelling. De geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met verschillende Romaanse en andere stijlkerken en de vele pleinen. Het bekendste plein is het Vrijthof, gelegen bij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de Heilige Servatius, de patroonheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een Bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is.
Maastricht - Bed and Breakfast Munsterhoeve
Maastricht - Bed and Breakfast Munsterhoeve
Er komen dan ook veel (internationale) toeristen. Dankzij de aanwezigheid van een universiteit en een hogeschool (inclusief conservatorium, toneelschool, kunstacademie en hotelschool) is het echter ook een studentenstad.

Heerlen, 15 km, ca. 20 minuten met de auto, goed bereikbaar via openbaar vervoer.

Glaspaleis Heerlen - Bed and Breakfast Munsterhoeve
Theater Heerlen - Bed and Breakfast Munsterhoeve
Heerlen of Coriovallum zoals het vroeger heette, is ontstaan in het begin van onze jaartelling als Romeinse nederzetting. Heerlen is met name bekend vanwege haar mijnbouwverleden in de 19e en 20e eeuw. De bevolking nam in korte tijd explosief toe: van een dorpje met 6.646 inwoners in 1900 tot een stad van 32.263 inwoners in 1930. Voor al deze nieuwe inwoners uit binnen- en buitenland moesten huizen, scholen, winkels en een ziekenhuis gebouwd worden, wegen worden aangelegd enzovoorts, en dat alles in zeer korte tijd. Het is daarom niet verwonderlijk dat nog maar weinig historische gebouwen bewaard zijn gebleven. In de grote verandering van dorp tot stad vond men ze niet meer passen in een modern stadsbeeld en dus werden ze gesloopt.

Valkenburg, 18 km, ca. 30 minuten met de auto.

De gemeente Valkenburg aan de Geul telt circa 18.000 inwoners en is een internationaal bekende toeristische trekpleister. De Gemeentegrot, een voormalige mergelgroeve, de ruïne van het kasteel van Valkenburg en de Cauberg zijn bekend tot ver buiten de gemeentegrenzen.
Valkenburg - Bed and Breakfast Munsterhoeve
Valkenburg - Bed and Breakfast Munsterhoeve

Aken, stad van Keizer Karel de Grote, 30 km, ca. 30 minuten met de auto.

Elise Brunnen Aken - Bed and Breakfast Munsterhoeve
Aken - Bed and Breakfast Munsterhoeve
Vanwege de warmwaterbronnen vestigden de Romeinen zich al 2000 jaar geleden in Aken, maar de werkelijke oprichter van de stad was Karel de Grote, die tot op de dag van vandaag zijn stempel op de stadsgeschiedenis heeft gedrukt. In het centrum van de oude stadswijk met de indrukwekkende dom, het gotische raadhuis en de prachtige patriciërshuizen uit meerdere eeuwen is de geschiedenis nog overal voelbaar. De “Elisenbrunnen” is een van de vele bezienswaardige fonteinen van de stad.

Maaseik, oude stad in Belgisch Limburg, 19 km, ca. 20 minuten met de auto.

Maaseik wordt het architecturale pareltje van het Limburgse Maasland genoemd. Sinds 1977 is het stadje uitgebreid met Opoeteren en Neeroeteren, vooral bekend om hun afwisselend natuurschoon en uitgestrekte recreatiedomeinen. Een geslaagde locatie dus voor de veelzijdige vakantieganger. Tijdens een wandeling door de straten van Maaseik kunt u meer dan 25 geklasseerde gebouwen in Maaslandse stijl bewonderen. Het schilderachtige marktplein is dé grote attractie. Hier staat het huis 'De Blauwe Leeuw', de oudste apotheek van België, nu ingericht als museum.
Maaseik - Bed and Breakfast Munsterhoeve
Maaseik - Bed and Breakfast Munsterhoeve